Att ta farväl

 

Inför besöket

Vanligtvis bokas en veterinärtid för avlivning, men ibland kan ett sjukdomsförlopp gå så fort att en akuttid blir det enda alternativet. Hos oss är alla liv värdefulla och därför sker avlivning i samråd med veterinären och under förutsättning Nelly snö mindreatt medicinska skäl finns.

 

Vill du vara närvarande?

De flesta djurägare väljer att vara med under insomnandet, men för en del kan det vara väldigt svårt. Alla beslut respekteras. Om djurägaren avstår från att vara närvarande går det bra att se djuret igen efter insomnandet, om man så önskar. Om du har särskilda önskemål inför eller under avlivningen av ditt djur så tala med klinikpersonalen.

 

Vad kommer att hända?

Djurägaren visas in på ett undersökningsum, som vid ett vanligt besök, och får samtala lite med veterinären som också förklarar vad som kommer ske. För hund och katt sker avlivning på samma vis. Vanligtvis ges först en lugnande spruta, det kan jämställas med hur en vaccination normalt utförs. Efter djuret har blivit trött sätter veterinären en infart i ett av benen, i denna injiceras en större mängd narkosmedel. Djuret somnar då in lugnt och stilla, inom en kort stund slutar hjärtat att slå. Det är normalt sätt inte förknippat med någon smärta eller några andra otäcka upplevelser. På smådjur kan sömnmedlet injiceras direkt i buken. De reagerar vanligtvis inte mer än vid fasthållning. Oftast somnar de in på en gång, men för en del kan det ta upp till 15-30 minuter. Veterinären säkerställer sedan att hjärtverksamheten och andningen har upphört genom att lyssna med stetoskopet. Det går bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen.

 

Vad händer sen?

Direkt efter avlivningen förvaras kroppen kallt i väntan på att föras till ett krematorium.

Vid vanlig kremering tas flera djur om hand samtidigt. Vid separat eller enskild kremering, då du kommer få askan efter ditt djur åter, får djuret en särskild märkning och hanteras enskilt under hela processen. Askan levereras tillbaka till kliniken i en mönstrad pappurna som kan hämtas hos veterinären inom några veckor. Klinikpersonalen kommer ringa upp dig när askan finns att hämta. Om man önskar kan man välja en finare urna till sitt djurs aska antingen i trä eller i porslin. Hör med personalen för bilder på dessa samt pris.

Djurägaren kan även få ta med sitt djur hem för att ordna en egen begravning. Kontrollera med kommunen om det är tillåtet att begrava katt eller hund på tomten. Det är oftast inte tillåtet att begrava djur inom stadsplanerat område, dock finns det ett antal djurkyrkogårdar som tar emot kremerade husdjur.

Vill du ha en prisuppgift är det enklast att ringa kliniken på 019-13 88 92

© 2018 Bra Zoo i Örebro. All Rights Reserved.